Într-un timp relativ scurt, doi americani au pus pe butuci cel mai titrat club englez de fotbal. Ieri, după exact doi ani și opt luni, Tom Hicks și George Gillet și-au încheiat patronatul la Liverpool. Teoretic, pentru că totul s-ar putea decide în instanță, iar fanii „cormoranilor” au în continuare emoții. Salvatorii vin tot de peste Ocean, sub forma unei companii care deține echipa de baseball Boston Red Sox.
6 februarie 2007. Americanii Tom Hicks and George Gillett devin noii patroni ai lui Liverpool, pentru care plătesc 200 de milioane de euro, și-și asumă preluarea datoriilor de 52 de milioane. Plus promisiunea realizării unei echipe de top și îndeplinirea unei vechi dorințe a fanilor: o arenă mult mai mare decât vechiul „Anfield”, cu o capacitate de doar 45.000 de locuri.
Hicks și Gillet au dus echipa la retrogradare Debutul e perfect, la scurt timp fiind cumpărat starul Torres, cel mai mare transfer din istoria clubului, 30 de milioane de euro. A urmat însă dezastrul. În doi ani și jumătate, Liverpool nu a luat niciun trofeu, e la retrogradare în acest moment, noua arenă e tot la stadiul de proiect, iar clubul are datorii de 400 de milioane de euro, din care majoritatea sunt la Royal Bank of Scotland. Pentru că o parte din banii pe care afaceriștii americani i-au pus pe masă când au luat clubul era de la banca respectivă! Cu ce s-a mai cheltuit, s-a ajuns ca Liverpool să datoreze RBS în jur de 230 de milioane. Iar d-line-ul e 15 octombrie. La expirarea lui, dacă nu ar fi primit banii, RBS ar fi preluat clubul. O situație nedorită de nicio parte. Așa că, din aprilie, și-a numit un om în board, pe președintele Martin Broughton, care avea printre îndatoriri și găsirea unui cumpărător. L-a găsit ieri: New England Sports Ventures (NESV), o companie americană care deține și echipa de baseball Boston Red Sox.
Pe site-ul oficial a fost anunțată vânzarea Cum Hicks și George Gillett au funia la gât, era clar că nimeni nu le va face o ofertă onorabilă. În aprilie, când au scos oficial clubul la vânzare, au cerut 691 de milioane! Au scăzut apoi la 461, iar oferta celor de la NESV e de 345. Bani care acoperă creditul la RBS, 45 de milioane alte datorii și alte 70 de milioane pentru diverse cheltuieli legate de noul stadion. Ieri, pe site-ul oficial al lui Liverpool, președintele Broughton a anunțat că a acceptat oferta. Nu și Hicks, și George Gillett. Motivul e simplu. Din finanțele lor personale au băgat în club 166 de milioane, bani pe care, cel mai probabil, nu-i vor mai vedea. S-au opus vânzării, iar marți seară, când afacerea era ca și încheiată, au încercat să-l demită pe Broughton. Degeaba. Sprijinit de alți doi membri neacționari ai board-ului, directorul general Christian Purslow și directorul comercial Ian Ayre, Broughton a bătut palma cu consorțiul NESV. Specialiștii anunță că situația s-ar putea clarifica doar în tribunal, iar finalizarea tranzacției ar putea dura câteva săptămâni.
„Sunt încântat că am reușit cu succes să încheiem procesul de vânzare, care a fost dificil și anevoios. Sunt dezaÂmăgit că proprieÂtarii au încercat totul pentru a împiedica această vânzare”, Martin Broughton, președinte FC Liverpool
Garanția succesului John Henry, cel care va prelua Liverpool, a adus titlul echipei de baseball Boston Red Sox după 86 de ani!
Compania New England Sports Ventures (NESV) a fost înființată în 2001 de John W. Henry și Tom Werner și valorează acum un miliard de euro. Henry e un magnat care a făcut avere la bursă. A fondat apoi John W. Henry & Company (JWH), care e acționarul principal al echipei de baseball Boston Red Sox și coacționar la Roush Fenway Racing, echipă care concurează la Nascar. Averea personală i-a fost estimată, în 2009, de Forbes la 800 de milioane de euro, dar a scăzut în urma crizei mondiale. Americanul are însă atingerea lui Midas la afacerile din sport. Cumpărată în 2002 cu 500 de milioane de euro, Red Sox s-a transformat complet sub patronatul lui Henry. Echipa, celebră înainte de Primul Război Mondial, nu mai luase un titlu din 1918. La doi ani după ce a intrat sub patronajul lui Henry, Red Sox a luat titlul, în 2007 a repetat performanța. Iar Deloitte o consideră acum al 10-lea cel mai tare brand din lumea sportului. Liverpool a câștigat ultimul titlu în 1990, iar de atunci au trecut 20 de ani fără nicio reușită remarcabilă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER